Followers

nuffnang

Friday, March 8, 2013

Orang kata pasal hamil dan bersalin


Kali ni saja nak beercerita dan berceloteh tentang fakta dan cakap cakap. Setiap kali hamil dan bersalin ada saja cerita cerita tentang keadaan yang anda alami.
Pernahkah sedang anda muntah dan mabuk hamil anda dengar ayat ni?
'kalau muntah muntah tu tandanya kandungan sihat'
Pernah kan? Tapi adakah anda tahu faktanya? Menurut Dr Evan Saunder pakar Obstetri dan Ginekologi Universiti Winconsin School of Medicine rasa mual ketika morning sickness adalah di sebabkan oleh perubahan kadar hormon yang terjadi pada awal kehamilan. Ini persiapan tubuh untuk kehamilan dan tidak ada kaitan dengan bayi sihat atau tidak.

'Makan pedas boleh buat ibu lekas bersalin'
Sebenarnya tiada fakta kebenarannya kaitan antara pedas dan lekas bersalin.

'minum air rendaman kacip fatimah, cepat bersalin'
Sebenarnya rumput kacip fatimah dikenali sebagai Labisia Pumilia. Berdasarkan kajian rumput ini mengandungi hormon oksitoksin yang boleh membantu menimbulkan kontraksi. Biasanya masyarakat kita merendamnya hingga kembang dan meminum air rendamannya. Boleh juga di gunakan untuk ibu lepas bersalin yang membantu pemulihan rahim. Namun is lebih kepada perubatan tradisional kerana belum jelas kebenarannya.

'kalau air ketuban pecah, bayi akan lahir cepat'
Secara umum bila air ketuban pecah ibu menunggu berjam jam untuk kontraksi hinggalah bayi dilahirkan. Selepas air ktuban pecah kelahiran harus disegerakan kerana dikhuatiri bakteria akan masuk ke dalam rahim dan menyebabkan jangkitan pada bayi. Sebaiknya per ke hospital sebelum air ketuban pecah. Biasanya doktor akan membantu memecahkan air ketuban agar kepala bayi boleh masuk kerongga pinggul pada masa yang tepat.

Entry ni saja saja nak review.. untuk bacaan santai. Terpulang pada anda untuk mengukiti atau tidak. :).

14 comments:

~Hanie Ladyhlomanie~ said...

Assalamualaikum~ Belum pernah lagi menghadapinya kerana masih belum berkahwin tapi berminat utk mengetahui perasaab ini semua setelah berkahwin nanti~ Mesti bermcm prasaan kan bila dah nak bersalin nanti~

seri hati said...

salam Hanie,
cerita cerita pasal hamil ni macammacam...malah lebih banyak dari ini.
tak dapat nak taip semua. Ilmu tak rugi dik. terima kasih membaca.

eika_jps said...

salam perkenalan....tq atas info diatas.....walaupn eika dah pernah bersalin tp tak tahu pn apa fungsi air ketuban....

jemput singgah blog eika yer...mak budak baru belajar menulis

http://atikarafina.blogspot.com/

seri hati said...

sesama.. enjoy reading..

dya said...

dya dah menghadapi nye skg nih...cm2 de rasa kt badan ni..

freuden said...

Assalamualaikum. . =) nama saya farhan natasya. Saya nak tnya awak nak lose weight x? Atau awak tahu sape2 yg nak lose weight?

seri hati said...

we buat atkin jee for lose weight

soffiah shariff said...

Saya dah mengandung anak ke4. Semuanya mempunyai pengalaman yang berbeza-beza. Walo apa pun semuanya indah dan menyeronokkan. Semoga kita semua diberikan kekuatan dan kesabaran untuk mendidik anak2 menjadi anak yang soleh dan solehah.

RatuBonda Recently read :Set Bersalin

Malone Chan said...

Salam Puan-puan,

Di sini kami ingin memperkenalkan diri kami sebagai pakar membuang batu hempedu. Kami tahu bahawa ramai wanita yang telah bersalin diserang batu hempedu. Malangnya, sering kali mereka diseru membuang hempedu yang merupakan kurniaan Tuhan.

Kini, Agro pluz Biotech Sdn Bhd telah mengkaji produk buah-buahan semula jadi kami yang terdiri daripada Roselle, minyak zaitun dan bahan-bahan mineral. Produk kami yang berjenama DR GETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin dalam 12 jam sahaja.

Hubungi kami di 012 3688 507 (Jloh), 016 650 3131 (Jmin) atau emel agropluz@gmail.com untuk maklumat yang lebih lanjut.

Sekian, terima kasih.

Maziah Liyana Binti Mohamed said...
This comment has been removed by the author.
terapipelangi7 said...

cergas semula badan..jom ke sejahtera holistik

Malone Chan said...

HARGA ISTIMEWA UNTUK SETIAP PEMBELIAN DR GETOX mulai Oktober 2014.
DR GETOX telah diguna oleh ramai untuk merawat batu hempedu. Testimoni daripada pesakit dan pelanggan banyak dipapar di Facebook fanpage kami DR GETOX. Sila layari Facebook Fanpage kami DR GETOX dengan serta merta.
Promosi hebat untuk pembelian DR GETOX kepada pesakit yang memerlukannya.

Syarat: Buat tempahan dengan klik LIKE di Facebook fanpage kami DR GETOX ---> PM kami untuk tanya penerangan DR GETOX dan harga -> diskaun akan diberikan.

Servis pengiriman COD akan diatur kepada pesakit yang duduk di sekitar Klang Valley. Servis kurier akan disediakan kepada pesakit batu hempedu yang duduk di luar bandar Kuala Lumpur dan Selangor.

HUBUNGI kami hari ini.

Sekian, terima kasih.


Yang benar,
Win
Marketing Director
Agro pluZ Biotech Sdn Bhd
Call : 012 345 4977
WhatsApp: 012 345 4977

Kepada pesakit yang telah guna Dr Getox pasti dah rasa kesannya yang ternyata -)

Pihak pengurusan Dr Getox dapati bahawa serangan batu hempedu berasal daripada lemak visceral yang terlalu banyak. Lemak visceral ini turut menakibatkan diabetes, kolesterol tinggi, sakit jantung, uric acid dan sebagainya.
Kini, pihak kami dah bertambah dengan produk yang terbaru untuk menyingkirkan lemak visceral. Kepada mereka yang diserang batu hempedu, anda boleh ambil Dr Getox untuk membubarkan dan menyingkirkan batu. Selepas ambil Dr Getox, anda boleh ambil supplements kami untuk mengurangkan lemak visceral supaya batu hempedu tidak kembali lagi disebabkan lemak visceral lemak yang masih ada di dalam organ badan.

Hubungi kami hari ini untuk sebarang pertanyaan mengenai Dr Getox dan supplements kami.
WhatsApp/ Call: Win (012 345 4977)
Facebook Fanpage: DR GETOX

Ar Afika said...

blognya bagus ;)

numpang prmosi desain kartu undangan anak
https://projects.co.id/public/browse_products/view/661711/desain-kartu-undangan-ulang-tahun-anak

Dr Getox said...

Dr Getox Offical Website

Please order ONLY from website: www.drgetox.com. Mr Chan Mar Win is no more our authorized dealer for Dr Getox.


We believe there is a better way of treating the gallstones than removing the precious gallbladderof human. With that in mind, Dr Getox could effectively remove the gallstones without any operation within 12 hours.

Certifications
We take our brand and product seriously by applying for international certificates. Our international certificates consist of HACCP, HALAL Malaysia, International Quality Assurance,Organik Malaysia, Biological Farmers of Australia and Organic Farming.

Want to know more about Dr Getox, drop us an email or contact us at the contact details below:-

Agro pluZ Biotech Sdn Bhd
Email: info@drgetox.com
Website: www.drgetox.com

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

berapa usiamu sayanggg...

Lilypie Second Birthday tickers

solat