Followers

nuffnang

Sunday, June 26, 2011

Mengandungkah aku?

salamm.. lama rasanya tak menulis... banyak keje. tapi banyak ke tak banyak ke aku suka tulis..
sebab apa yang aku tulis ialah apa yg aku lalui.. seronok cerita apa yg kita lalui utk sama sama kita tahu.

hari ni aku nak cerita tentang 'mengandungkah aku?' sebenarnya benda mcm ni memang dtgkan tandatanya.. lebih lebih lagi pada ibu dan bapa bapa yg tak saba saba nak tahu.
Ok nak dipendekkan cerita kalau nak tahu kita ngandung ke tidak.. dari zaman dulu lagi akan cam perkara perkara ni:

1. tak datang bulan.. ni memang tanda yg pertama. kalau tak datang bulan ni memang orang tua dulu kata 'sah la mngandung ni'. tapi mccm mana dgn orang yang memang jarang jarang dtg bulan? atau ada gak sekarang datang bulan tapi ngandung? tapi dtg bulan dia skit je.. huhu huuu memang pening.. Bagi Kes aku ni kali ni ialah aku tak datang bulan dah nak masuk 3 bulan.. tapi betul ke aku ngandung?. tapi tak pe jom kita cek perkara kedua.

2. Yang kedua ujian air kencing . yang memeriksa kandungan HCG dlm air kencing. Emm kalau buat ujian sendiri ada dua line tu tambah dengan tak dtg bulan... soo ngandung le tuu.. tapi kalau tak dtg bulan, ambik pula ubat hormon memng kandungan HCG banyak sebenarnya kita tak ngandung ada dua line tu, sbb ubat subur ada banyak HCG(ada org kata. ujian ni elok air kencing pepagi tuu sbb masa tu senang nak detect hcg korang.

Ok dah.. ari ni aku nak cita pasal dua keadaan ni je.. pasal simptom lain tu malas nak cakap sbb kadang kala kita tak perasan pun.

ok la... bagi kes aku lak citanye camgini.. aku tak datang bulan dah 2 bulan nak masuk 3 bulan dah nii. so aku pi la buat test hcg sendiri.. sbb excited sangat selang dua ari aku buat.. tapi aku tension sbb semuanya jawapan negatif.. geram geramm. Ngandung ke tak ni? Tapi mungkin takut salah, aku try macam macam brand hcg test kat farmasi... semua jawapan sama.

So aku pun rujuk la adik aku yag hampir 10taun keje kat klinik..so mungkin dia tau banyak. dia kata mungkin pregnant.. ada org mcm tu susah betul nak cam hcg dan hormon tu turun naik. dan ada kes kes pelik yang Tuhan je yag maha tahu ngapa banyak peristiwa pelik. Ada kes memang tak tahu pregnant pi ambik ubta turun period.. tapi sian betul bila period gugur dgn janin sekali gugur.. sebenarnya pregnant tapi tak dapat detect dgn HCg. so aku pun harap sgt aku pregnant.

tapi disebab kan aku excited gila aku pi hospital swasta buat ultra sound. emm doktor tu kata tak nampak pe.. mungkin kecil sangat. ada sesetangah hospital pakai kamera ikut vargina yg tu boleh detect walaupun kecik.. kawan kit akata pi hospital pantai cheras... but others may ask your doktor la..

so doktor tak mo kasi ubat turun period, dia takut nanti kalau ada baby macam la kita gugurkan bayi. tak baik. so dia bagi aku tempoh 2 minggu . kalau tak datg period dia suruh aku dtg semula jumpa dia.

aku pun balik dan masih mengira ngira hari.. lewat betul, lagi seminggu cukup 3 bulan aku tk datg period. Minta minta la aku ngandung.. duk dalam tanda tanya betul...

ada kes yang adik aku cerita.. lansung tak detect hcg.. sampai orang tu selamat melahirkan.. pelik kan? itu pun ada. Ada yng datang period macam biasa rupanya tgh pregnant dah 5 bulan.. ada yag dah ikat dua dua saluran rahim, tup tupp pregnant..? pelik betul!! tahukah kit a bahawa ajaibnya sebuah kelahiran yang kita rasa normal? hanya dgn setitik mani..jadilah diri kita hari ini.
Tapi kita kena percaya sesuatu .. bahawa satu nyawa ada dalam perut kita bukan kehendak kita.. itu kehendakNYa.. memang kita pelik memikirkan..tapi kalau Allah tak mahu jadikan ..ia tetap tak jadi. Dan sekiranya Allah mahu menjadikan ia tetap jadi walaupun anda telah mengikat saluran rahim ...!!! Maha berkuasa Allah.

Aku termenung sejenak... cerita ini juga ikhtibar.. Aku bukanlah antara wanita yg punyai masalah kewanitaan. keluarga ku juga besar dan ada ramai yang melahirkan anak kembar dalam keluarga kami. So aku kadang kala teringin juga anak kembar.. exicited gila...!!! Tapi aku terima takdir bila minggu kedua aku dtg period dan sahlah aku tidak mengandung... tapi kenapa utk lebih 2 bulan aku tk datg period? tak pernah aku begini sebelum ini?

Disini aku nak ambik kesempatan bagi pembaca blog aku dan pada rakan rakan yang ada masalah menentukan sama ada kita hamil atau tidak... jgn tergesa-gesa makan ubat turunkan period... manalah tahu ada nyawa dalam rahim anda... biarlah segalanya terjadi secara semulajadi. kecualilah anda memang ada masalah kewanitaan sebelum itu. Atau doktor anda pasti bahawa itu disebabkan barah atau ketumbuhan yang nyata. kejadian manusia itu milik Tuhan... kita hanya menguruskannya bukan menjadikannya.

30 comments:

Lilie Petals said...

assalamualaikum, walaupun post awak niey dh hampir setahun tp hari nie baru sy terbaca. kenapalah sy tak terbaca dr dulu. sebelum niey sy ada buat ujian UPT dan garis kedua kelihatan samar2. sy tak pasti pregnant ke tak so saya buat tak tau jer. satu hr ader tompokkan darah kecil dn hati tergerak nk g cek so sy ajak husband g spital. mula2 sy ckp kt doc tue pasal upt sy yg samar2 doc tue cm confuse & buat call. selepas hampir 3 jam menunggu dtg doc lain buat cek ultrasound & dier ckp tak nmpk ape2 tp ujian darah positif. pastu dier suh tggu lg. setelah lagi 3 jam menunggu dtg sorg doc arab buat lagi sekali ultrasound & dier ckp mmg tak nmpk paper so dier terus declare miscarriage. tp dier still suh dtg tgk ujian darah lg. tp disebabkan terlalu sedih & pasrah ditambah dgn tiada ilmu sy terus tak g tgk ujian darah tu & makan mcm2. lepas 3 minggu perut sy sakit sgt2. berjm2 sy di toilet last2 ader cm satu ketul daging keluar. terus sy nangis puas2. dn pada waktu tue sy terfikir kalaulah sy sabar sikit & pegi tgk result ujian darah tue sure sekarang sy dh ader baby. tp mcm awak ckp kejadian manusia tu milik Tuhan & kita menguruskannya sahaja. Terima Kasih atas kata2 niey dn mulai dr hari niey sy akan reda dgn segala kententuan Allah.

seri hati said...

salam.. lilie.. maafla saya tak sempat reply... sedihnyaaa.. macam pengalaman kawan saya juga. mereka dah kawin 5 tahun..pi klinik letak sperm suami dlm rahim..sakit buat benda tu. Tapi nak buat mcmna..mmg dah jadi.. saba je la saya harap ada rezeki .... insyallah.

akma radzali said...

Salam....mesti awak frust kan time nie.....saya da seminggu lewat period....n da 2 kali test pkai farmasi punya pregnant test tp -ve.....ble bc blog awak, sy rs...sy perlu bersabar.....terfikir nk wt kejutan kat hubby sbb arini birthday die....tp tkt nk test lg.....tkt kecewa.....

seri hati said...

saya doakan the best for 4U. mog aawak hamil anak soleh,comel dan pandai..amin...

Asosasi Petani Pelopor Penghijauan said...

Nice blog, informasi yang menarik, kunjungi juga blogku ya!!! Banyak perkawinan menghasilkan anak anak yang berantakan karakternya, beberapa keluarga yang lain mendapatkan anak anak yang ketika dewasa menjadi pribadi pribadi mandiri yang berguna bagi lingkungan dan sesamanya, mengapa bisa berbeda beda jawabannya adalah karena mereka berbeda pola perilakunya saat sang anak dalam kandungan, bila orang tua bersikap egoistis-materialistis saat anak dalam kandungan, saat dewasa kelak anak juga akan mempunyai sifat yang sama, maka saat ibu mengandung jagalah sikap agar berjiwa religius-sosialistis agar anak saat dewasa nanti mempunyai sifat kepemimpinan yang merakyat. http://ibumuslimhamil.blogspot.com/2013/01/buku-mencetak-anak-salah-metode-vresh.html

Kara-Kara said...

salam. bagus blog ni..acctually sy pon mengalami masalah yg sama. sebb sebelum kawen period ok je tiap2 bulan, tp lepas kawen ni, next month period xdtg2..cek htg -ve pg doc, doc duruh dtg lg lepas seminggu..risau jugak, xde berharap sgt, tkut kecewa, tp hopefully semuanya ok :)

seri hati said...

Kara kara.. harapnya dapat baby.. insyallah. Buat Asosasi ..saya berkunjung ke sana blog anda.. bagus sekali.

JASMILA JAMLI said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ayu azmir said...

Singgah sini

seri hati said...

tq Ayu

yam shariff said...

hai, nak share skit pengalaman saya pregnant,skrang
hamil anak pertama bru masuk dua bulan , sy kahwin pada 26.1.13, hampir 7 bln jugak berusaha nak dpat baby,mcm2 tanda ade setiap bulan, tapi hari yang tak disangka2 sy lewat period 3hri shaja, terus test, dan alhamdulillah +ve..
Period okey, cume kdang2 banyak kadang skit, tpi kite jgn mengharap sangat, berusha dan berdoa..tu yang penting

seri hati said...

tq for sharing.. mesti happy..tahniah

Yukira Alif said...

kira dah ada anak sorang,dah genap 7bulan dh..tp sekarang kira dah tak datang period 4bulan dh..tp bila cek prgnent test ngtive..tah,apa masalah kira ni..hurm..:(

sweeties said...

saya dah ada anak satu, baru2 ni tak datang period dah nak masuk 20 hari lewat, jadi saya buat ujian hcg, tapi negative, sebelum ada anak pernah lah haid tidak teratur, tapi selepas makan ubat turun haid selama 2 bulan, bulan yang ke3 mengandung, dapat anak sulung, itu pun tahu selepas 5 bulan. boleh ke berlaku lagi selepas ada anak? atau saya memang mengandung?

Unknown said...

saya pun alami masalah yg sama... nasib baik jumpa page ni..dpt kuatkan semangat... kdg2 hilang pertimbangan bila nak tahu ngandung ke tak dgn upt negatif, period 2bln xdtg, kata2 pengharapan dr doktor dan lain2... maajun, jamu mmg dh steadby..hari2 fikir nak makan ke x spy trn period... tp pd masa yg sama risau kalau ada baby dlm perut yg kite x th....

ujian utk kita para isteri.. moga Allah berikan kita kesabaran utk menempuh semua ini... :-)

Supriyono priyono said...

halo teman2 yang belum punya momongan
aq ada info nih http://tipshamil.com/?ref=april19
semoga membantu ya

Shieda Erie said...

Sye mgalami masalah yg sma..tanda2 mgandung ada tp bila check pregnant test negative..msuk ni da 3 bulan sye xdtg bulan then perot pn mbesar mcm preggy 3 bulan..pnah jgak sye nk try mkn ubt or jamu tp takot2 jgak kalau tjadi ape2 pd bby..sye pnah try pegi klinik kerajaan tp sye pulak yg kne marah coz upt negative n time tu pn check da petang..kdang2 tfkir jgak sbenarnye sye sakit ape tu tujuan sye dtg ke klinik tp dpt pulak doktor mcm tu..kadang2 sye rasa ada pgerakkn dlm perot n kdang2 ia mgeras smpai nk dduk pn sakit..smpai skrg sye xtau pregnant atau x?

Ima Norim said...

sesiapa yg hadapi masalah sama.. berdoalah pada tuhan ..moga Allah tunjukan cepat kalau ada baby dalam perut.. Itu semua rahsia tuhan yang sukar nak di teka.

yayang katy said...

Sy dah ikat peranakan selepas lahir anak kedua...sekarang anak sy dah 5 tahun.selama ni period sy elok dtg teratur...tp bulan ni x dtg lg..n sy kerap masuk angin sekarang ni terutama mlm...jadi mabuk2..nk g cek rasa takut lak..tp bila baca blog sis ni bagitau ada yg ikat rahim tp mengandung gak buat sy terpikir...mungkin ke sy mengandung....klu betul takut nye risiko...

yayang katy said...

Sy dah ikat peranakan selepas lahir anak kedua...sekarang anak sy dah 5 tahun.selama ni period sy elok dtg teratur...tp bulan ni x dtg lg..n sy kerap masuk angin sekarang ni terutama mlm...jadi mabuk2..nk g cek rasa takut lak..tp bila baca blog sis ni bagitau ada yg ikat rahim tp mengandung gak buat sy terpikir...mungkin ke sy mengandung....klu betul takut nye risiko...

Norim Serihati said...

misteri anak dalam rahim tu milik tuhan.. kita terima je..

Azura Danish said...

Sy pon mengalami perkara yg sama.. x dtg period dh 2 bln.. bila cek kali pertama positive.. bila kali ke 2, 3 dan 4 negative.. tp tanda2 pregnant ad pd sy.. perut mcm mkin m'besa.. kdg2 loya tekak.. adkh sy pregnant atau tidak.. keliru rse

syaza collection said...

Assalamualaikum...br je tbaca blog ini...bgus penulisannya...sy suda 3 bulan miss period bila check upt negatif...tp hari 2 sy buat keje berat tetibe je terasa sakit sperti senggugut n terus keluar darah sperti period...hati sgt riso...esok br nk jmpe doktor...harap sgt mengandung tp kalo blum ada rezekinya sy terima dgn hati yg tabah...

Lovely said...

Asalamualaikum smua..suka sngat bila terbaca blog ne..d sni sya pun nk kongsi u all smua..sya pun haid x teratur..Tpi bulan2 juga dtang priod cuma hari tu yg x tentu..sya dah lewat 2 minggu 3 hari..last priod 19hb 1..so sptut nye bulan 2 ni sptutnye priod..Tpi dah masuk bulan 3 dah ni x juga priod..sblum tu lewat seminggu ade bwt upt Tpi samar2 jew..than..smlm pg kelinik swasta nk bwt ultra sound..dokter kate ngandung dah besar..Tpi bila bwt upt hasilnye negatif pula..sya x tau mne 1 yg btl ni..bwt ultra sound dah ngandung Tpi bwt upt negatif pula..perasaan jadi risau..nk je cuba kat kelinik kerajaan Tpi xkut hasilnye sme negatif..tpi bila baca blog ni semangat mkin meningkat pula..pe pun sabar je..:)

Norim Serihati said...

seronoknya dengar hope hamil...
saya pun tak saba nak hamil lagi...
Maha suci Allah menjadikan manusia..

June Nal said...

hri ni sda 23 hri sya lewat period.byk kli try upt smua negatif..dri upt yg murah smpai yg mhal smua sda try tp negatif jga..perasaan sya skg hanya Tuhan yg tahu..harap2 sgt kali ni sya mngandung..tunggu lg sminggu bru plan nak jumpa doc..smoga ada berita baik...

June Nal said...

hri ni sda 23 hri sya lewat period.byk kli try upt smua negatif..dri upt yg murah smpai yg mhal smua sda try tp negatif jga..perasaan sya skg hanya Tuhan yg tahu..harap2 sgt kali ni sya mngandung..tunggu lg sminggu bru plan nak jumpa doc..smoga ada berita baik...

wafiy erina said...

slm hai.. hai june nal.. sma la ngn sy.. arini ari ke 26 sy lewat piriod.. tak pernah lg selama sy dtg haid lewat mcm ni.. msa pregy ank 1st 5hari je lewat buat upt +ve trus.. yg ni bpe byk da sy buat smua -ve siap g scan dokto kata ta nmpk pape.. redho jela skrg ni.. ingat nak g pakar sakit puan terus takut ada mslh lain plak.. tp sy harapkan bukan lah penyakit tp ada zuriat dlm rahim sy.. buntu, stress dan mcm2 lg perasaan yg menyelubungi diri skrg ni.. kuat semangat bila bca blog2 yg positif ni..

anis mayonis said...

Assalamualaikum.. saya sudah hampir 2 bulan xdtg haid... biasanya haid saya normal .. tiap bulan mesti datang... tp lepas saja saya pergi berurut rahim (alternatif nak zuriat) sampai sekarang belum datang haid lagi... beberapa kali cek guna upt tapi hasilnya masih -ve... sedih juga... tapi sabar menanti...harap rahim sihat...moga kita yang belum mempunyai zuriat, dikurniakan zuriat secepat mungkin... Aamiin...

anis mayonis said...

Assalamualaikum.. saya sudah hampir 2 bulan xdtg haid... biasanya haid saya normal .. tiap bulan mesti datang... tp lepas saja saya pergi berurut rahim (alternatif nak zuriat) sampai sekarang belum datang haid lagi... beberapa kali cek guna upt tapi hasilnya masih -ve... sedih juga... tapi sabar menanti...harap rahim sihat...moga kita yang belum mempunyai zuriat, dikurniakan zuriat secepat mungkin... Aamiin...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

berapa usiamu sayanggg...

Lilypie Second Birthday tickers

solat