Followers

nuffnang

Sunday, November 13, 2011

anaku overdose?

Makan lebih ubat dari sepatutnya... overdose ubat atau vitamin..

ni la ceritanya... ari tu aku dan family pergi bercuti.. aku, anak aku umur 2 tahun setengah dan suami aku

takle la jauh sgt.. ari tu kami round banayak tempat .. memang agak penat.. so petang tu ingat nak keluar jalan jalan lagi.. tapi di takdirkan hujan so, means lampu hijau untuk berejat kat room je la.. mint asuami aku tgk si kecil yng asik bermain tu.. nak tidur jap.. best ni sesekali cuti masak..buat keje umahh tidoo je.. dlm aircond sejuk.. wakakakaa

dan nak di jadikan cerita si suami duk syok layan tv.. anakku.. sibuk mengeledah atas almari.. dan bila ayahnya menyedari dia.. rupanya si kecil ni makan ubat sendiri.. anak saya ni memang suka makan ubat.. pantang tgk ubta.. tu l apasal dia ambik satu botol ubat dan makan.. huhuhuu...

ingat tekde pepe.. tapi takpe la.. pi cek dgn adik yang biasa keje kat klinik..

' anak aku makan ubat lee.. setengah botol....'

'ubat pe?'

'alah ubat ok je kott..ubat utk pening budak budak.. ubat budak je pun..'

'apa setenagh botol? ko kata takde pepe.. baik ko pi klinik cek. takpun pi tanya doktor apa kesannya makan ubat tu.. ko tau tak , kalau orang besar pun makan over dose ada kesan.. ni pulak budak kecil.. '

' ok .. okk'

' pi ambik botol ubat tu,.. cari mana mana klinik ..tanya doktor kalau over dose apa kesannya.. tiap ubat kesannya lain lain.. dah tu anak ko mana?'

'tido..penat sangat agaknya.. main dr pagi tadi tak tidoo"

'aduihh.. apa la ko ni tidur? ko kejutkan dia.. ada ubat over dose ..kita ingat ank tido..tapi terus died.. tau tak?'

'lebih ubat ada kesan yg buat anak ngantuk.. tekanan darah tinggi, degupan jantung cepat dan boleh menyebab kematian! jangan main main!!!!'

'ye ke? aku ingat takde pepe.. lagipun ubat utk budak jee...'

' ok ok... aku pi'

sat tu juga suruh suami pi klinik berhampiaran.. al maklumla kita mana biasa tempat tu.. dtg pun nak bercuti.. anakku anakku.. pesal la ko makan ubat tu.. suami aku balik ..cakap doktor suruh pi hospital besar dearah tu.. sbb ubat tu ada banyak simpton dan depa tak cukup peralatan..

pe lagi..dalam keadaan mlm tu pi juga cari hospital.. apa yg sakit ati..jam la pulak.. dengar degup jantung anak..mcm laju je.. panggil nama di atetap nak tidur juga.. mula la risau tak bertempat.. seemua trafik di langgar..

TAPI alhamdulillah anak aku tak pe pe.. sebab dia banyak tumpahkan ubat tu.. dan lagi satu dia ambik ubat tu pakai picagari.. sbb tgk mak dia bagi dia ubat camtu.. pengajarannya..

LETAK UBATAN jauh dr KANAK KANAK . JAGA ANAK BAIK BAIK . JGN ASIK TENGOK BENDA LAIN.. kalau nak anak anda hidup lama.. Harap kita semua dapat sesuatu dr post saya tak seberapa ari ni..

1 comment:

.::Hasanah Zulcefli::. said...

www.hasanahzulcefli.com

jemput visit blog saya.. ada promosi hebat yang akan berakhir tengah malam nanti....harga runtuh untuk product slim down n shape up!!!!!!

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

berapa usiamu sayanggg...

Lilypie Second Birthday tickers

solat