Followers

nuffnang

Saturday, September 29, 2012

anak lambat bercakap

salam..
 topic menarik ..hari ini dengar radio ikim.. tentang anak lambat bercakap.. program ni dlm bahasa omputih.. pakar dr UKM.. seronok juga tau.. sbb anak saya pun berat mulut sikit..
antara point pint yg sempat saya take note..
bila usia anak  dr berapa bulan 12 (agak agak - lupa daa)-24bulan . sepatutnya dah pandai cakap single word.. macam baba ,mama, susu,  bila dah 24 ke 3 tahun sepatutnya dan boleh faham.. nama orang sekeliling..sapa ayah, mak dan orang yag biasa dgnnya.
kalau masih belum kenal dan faham.. elok pergi cek.. sbb kalau usia dah lebih 3 tahun susah nak betulkan. sb otak kanak kanak dah susah nak terima banyak benda atau tak fresh seperti anak usia kurang dr 3 tahun. terutama usia dah 5 ke 6 tahun.
lepas tu pergi cek selalu mereka akan cek telinga.. bimbang kanak kanak tak cakap sebb anak tak dgr. bukan sbb lain. dan kedua tahap kefahaman kanak kanak. If not anak mungkin ikut apa yg kita cakap je but tak faham.. then.. baru la ada terapi yg sesuai utk dia.
tapi ada pendengar argue sbb ada genius pun usia 3 tahun baru cakap... heheeheee. kata pakar tu tak semua kanak kanak lambat ckp tu genius.
Ni bukan dr radio.. ini pengalaman masa bawa anak pi terapi...
Anak saya pun sama lambat cakap... and anak sepatutnya dalm usia 3 tahun dah boleh bina ayat.. nak susu.. pakai baju..sepak bola.. emm camtu..not just bola.. baju.. susu. tapi  dia blum lagi..
tapi kita dah pi terapi la.. pendengaran ok.. but satu je kesalahan ialah.. tak banyak cakap dgn dia.. tu salah kita. ibu bapa kena cakap.. ckp jee.. ada sesetengah budak diam jeee bila kita ajar dia.. tapi dia simpan ..
hehe saya selalu marah anak saya.. kalau tak nak makan semua.. saya kalau bengang selalu cakap ...
'tak nak sudah!" lepas tu saya bla jee...
alamak! anak saya yg susah nak bercakap tu tetiba minta saya buat something today.. tarik tarik tangan..
 saya lak tgh depan pc. hiss pe la budak ni nak...?
 tetiba dia cakap  " nanak sudah'..dan terus bla..
terkejut  saya.. o dah pandai tiru cakap..? good sign..
heheeheee...no need to wory.. cuma now rajin cakap dgn dia.. kekadang pikir juga apa nak ajar dia.. but.. it  simple just told him apa yg kita nak bagi tau.. apa tu pinggang kerusi meja..sbb satu hari tu saya test tanya dia 'apa tu?..' sambil tunjuk kat kerusi..
dia kata pe tau?  "duduk"pa
stu saya pikir balik btul jawapan dia ..sbb salah saya selalu saya suruh dia duduk jee tapi tak penah bagi dia tau .. nama benda tu kerusi.
so.. lepas tu dah dapat idea..semua kena bagi tau sbb dia memang tak tau..kita la yg kena bagitau!
dia bagi jawapan ikut apa yg dia tahu.
insaf jap. dia lambat cakap ke saya yg tak banyak cakap.. betul kat adoktor tu ..makin banyak kita cakap dgn anak ..makin banyak dia tahu makin cepat dia ckap..

7 comments:

Fara Fadzil said...

blog nih bestlaa..banyak info yang saya baru tau..
i followww..hehe
nnt jemput datang blog koi jugak ;)
www.naturally-vitamin.blogspot.com

seri hati said...

tq.. insyallah saya melawat... tq singgah

Nur Ezqy said...

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com

seri hati said...

ok

Asma Wati said...

Salam...tq info ni menyedapkan hati saya hihi..anak saya 14mnths+, sy start risau gak dia x cakap sgt, jerit banyak la. tapi boleh la sebut nenen, mamam, ba, ma (sbb x reti sebut abi & ummi), asyik geleng kepala ja bila tak mau buat apa2 and paham semua org cakap. so, rasanya x yah worry lagi kot.hihi..

Ima Norim said...

jangan lah risau sebab anak lambat bercakap bukanlah bererti dia bodoh. Ingatlah albert einstern ( sory kalau salah eja) bercakap pad ausia 3 tahun! tapi dia genius pe? budak yang lambat cakap kadangkala dia cepat menganalisa...

adaa said...

Salam..nice sharing..memang btol..budak2 yg bergaul awal..memang laju bercakap..mcm anak adaa yg sulung..adaa jrg bercakap dgn dia..n dia mmg awal2 tu pendiam..lambat bercakap..lepas tu..dh mula berkawan..haa..jenuh nak melayan..dah langsung x berenti haha

Nway very nice sharing n very informative

Jemput ke blog adaa juge ye utk info kesihatan

Www.adaa-inspiration.com

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

berapa usiamu sayanggg...

Lilypie Second Birthday tickers

solat