Followers

nuffnang

Friday, February 1, 2013

bubur warnawarni

Salam.. pasal la entry saya pelik skit hari ni... emm sejak dua tiga menjak ni rajin buat artikel di dapur. Pasal anak dah mula suka makan.
Hari ni saya buat bubur warna warni. cantik dan sedap. Cerita bermula masa balik kampung mak bagi pisang.. banyak la pisang tu.. nak buat bubur, tapi nak warna warni.

Cerita pasal pisang ni.. memang sedap.. tapi pisang cepat rosak. Tapi saya ada cara tersendiri nak bagi pisang lambat rosak.
Caranya letak dalam peti sejuk dan jangan tutup dalam bekas pulak biar terbuka. Sebab peti sejuk akan keringkan pisang.w Walaupun kulit pisang luarnya hitam tapi dalamnya masih segar.. selain dari tu pisang boleh tahan lama kalau di gantung. tapi say atak suka sebab bantak benda kecik terbang tu datang. Dan pisang cepat rosak kalau letak atas simen atau dalam bekas tertutup macam plastic bag.
dan pisang ni tinggal du abiji je pun.. so macam biasa tambahkan santan dan gula secubit garam.. letak bubur cha cha warna warni tu dan sagu.. serta kacang ABC.

macam biasa la kacang ABC dan jejari bubur cha ch atu rebus dulu biar cukup lembut than baru masukkan dalm santan mendidih tu..
Than baru masukkan sagu dan pisang .. emm sedap..lain kali boleh buat lagi... satu bubur dalam satu masa. nyam nyamm

3 comments:

zaairul haq said...

izin nyimak d kunjungan pertama ini...blognya bagus, sangat cocok untuk ibu/ayah yang memiliki si kecil... sukses selalu dan semoga selalu bermanfaat blognya ...aamiin

inazamri said...

sedapnya kalau dpt makan petang2 camni *tengah demam selsema lak ni.

seri hati said...

Terima kasih Inazamri dan Zaairul atas kunjungan anda.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

berapa usiamu sayanggg...

Lilypie Second Birthday tickers

solat