Followers

nuffnang

Monday, February 21, 2011

kembong

lama lak tak update blog ni... hari ni saya nak bercerita pasal kembong. kembong atau perut masuk angin biasa jadi pada bayi atau kanak kanak atau juga orang dewasa.
semalam anak aku bangun tengah malam mengis dan aku betul betul terkejut tengok perutnya bulat dan bila di ketuk kuar bunyi macam nangka yg masak.. banyak agin dan dia muntah..
ooo tidak.. apa lagi ambik tuam dan tuam perutnya... lepas tu sapu minyak mestika bayini.. dengar dia kentut rasa lega sikit.. walaupun anginnya belum keluar semua tapi dia dah boleh tido balik..
lepas tu anta pengasuh minta tolong urutkan perut anak agar angin keluar dan selesa...
pikir pikir sebab dan tanya kengkawan pesal ni boleh terjadi.. aku cuba keluarkan makan ber'angin dalam menunya'.
- so no kentang dalm masakan untuknya. dan makan lain seperti ubi keledek, nangka atau sewaktu dengannya.
- kawan kata ada ubat angin ..kena minta kat hospital atau klinik makan 15 minit sebelum bagi anak makan. sila rujuk doktor..
- tuam anak sebelum tido agar dia selesa.. dan urut lembut perutnya supaya angin keluar.
- lepas tu cara paling mudah.. ambik bawang putih ketuk hancur.. tumbuk pun boleh dan lada itam.. campur dgn minyak masak. baca selawat tiga kali niat supaya angin keluar dan urut perut anak menghala kebawah. sebelum tidur, selepas tukar baju dan selepas mandi.
- pakaikan stokin untuk bayi atau anak anda.
- nak bagi makana dewasa untuk anak anda fikir fikirlah dulu kesesuaiannya.
kembong perut ni bukan bayi saja.. anak yang umur setahun, 2 atau 3 tahun pun masih boleh dapat angin.
boleh menyebabkan anak anda.. diam rasa tak selesa dan merenget je.. kurang makan. usahakan cara cara lain agar aagin dapat di keluarkan..

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

berapa usiamu sayanggg...

Lilypie Second Birthday tickers

solat